Groen Blijven,  Groen Doen

Deze plastic producten zijn eenvoudig te vervangen

Het is lang niet altijd eenvoudig om minder plastic te gebruiken, terwijl bijna alle supermarktproducten in plastic verpakt zitten. 

Misschien is een volledig plasticloos leven voor nu dus nog wat teveel gevraagd. Maar er zijn wel degelijk producten die je zonder veel extra moeite blijvend kunt vervangen voor een alternatief. 

 

1. Groente en fruit

Zelfs in de meeste supermarkten is een deel van de verse groente en fruit wel te koop zonder verpakking. Wil je meer keuze, breng dan eens een bezoek aan een groenteman of aan de markt. Het enige dat je hiervoor nodig hebt zijn herbruikbare zakjes. 

 

2. Pasta en Rijst

Pasta en Rijst zijn in de meeste supermarken ook te vinden in karton. Misschien niet het merk dat je gewend bent, maar zeker de moeite om eens te proberen. Of sluit je bijvoorbeeld aan bij een bioclub waar je gezamenlijk biologische boodschappen (in bulk) bij een groothandel besteld en onderling verdeeld. 

 

3. Shampoo en conditioner

Ik was in het begin wat sceptisch, maar sinds ik gebruik maak van een shampoo en conditioner bar ben ik helemaal om! Het mooie is dat je hiermee gedurende een jaar behoorlijk wat plastic bespaart, zonder dat je daar extra moeite voor hoeft te doen. 

 

4. Tandenborstel

Tandenborstels zijn van plastic. Of toch niet? tegenwoordig zijn er ook prima bamboo tandenborstels (en wattenstaafjes, tandenstokers en nog veel meer) te koop. Kost geen extra moeite en maakt het verschil tussen plastic soup of de composthoop. 

5. Boodschappentas

De tijd van plastic tasjes in de winkel is zo voorbij. Neem je eigen tas mee, je moet er even aan denken, maar als het eenmaal in je systeem zit dan scheelt het op jaarbasis heel veel plastic. 

6. Afwasborstel

Nog zo’n (meestal) plastic product dat helemaal niet plastic hoeft te zijn. Er zijn genoeg niet-plastic alternatieven. Kies bijvoorbeeld voor een (fsc) houten afwasborstel. 

7. Beker voor onderweg

Een beker voor onderweg is dé nieuwe trend. Er zijn super mooie en hippe bekers te koop, waarin je niet alleen zelf je koffie of thee van huis mee kunt nemen, maar waar je ook onderweg (vaak tegen een leuke korting) koffie in kunt halen. 

8. Waterfles

Variatie op bovenstaande, maar zeker een goede aanvulling (water met koffiesmaak vind ik persoonlijk toch niet zó aantrekkelijk). Ook hier zijn allerlei mooie versies van te vinden. Mooi, maar wat te duur? Denk er eens aan om een waterfles te vragen als verjaardagscadeau. 

9. Aardappels

Het is misschien even zoeken waar aardappels zonder plastic te verkrijgen zijn, maar meestal kom je op de markt of bij de groenteboer een heel eind. Voordeel is dat je in een keer een voorraadje kunt kopen en niet elke dag hoeft terug te komen. 

10. Brood

Het leukste is natuurlijk om zelf brood te bakken. Maar, eerlijk is eerlijk, zonder broodbakmachine kom ik daar ook niet toe. Ik haal mijn brood dus gewoon in de supermarkt, maar wel met eigen broodzak waar ik zo’n heerlijk krokant vers brood in stop.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om minder plastic te gebruiken. Welke no-brainers missen nog in bovenstaand lijstje en pas jij met succes toe? 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *